History

The Direktorenhaus can be reached on foot with a walk along the Spree from the Museumsinsel and the boulevard Unter den Linden. The building complex lies on the foundations of the mediaeval Krögel quarter of old Berlin. It consists of a production hall in the courtyard, factory halls lying on the Spree and the main building, in which the Direktorenhaus lies today. The historic palace on the street side is a three-storey stucco building with nineteen axes and a central recessed portal. The relief frieze, from a design by Johann Gottfried Schadow from 1800, shows scenes of metal and coin production in antique style. In the Second World War, during the bombardment of Berlin, the underground strongrooms served as storage for treasures from the Berlin museums. After the fall the Berlin Wall, the building stood empty for years and deteriorated visibly. Pascal Johanssen and Katja Kleiss renovated the building with their own resources and saved it from becoming a ruin.